Materiaalit

kierti-materiaalit

Bambuviskoosinen joustofrotee

Käyttämämme bambukangas on viskoosibambu ja sitä valmistetaan viskoosin kehruumenetelmällä. Bambu on maailman nopeimmin kasvava kasvi (jopa puolesta metristä metriin päivässä), eikä se vaadi paljoa lannoitteita eikä torjunta-aineita. Näin nopeasti kasvaessaan bambu myös sitoo ilmasta runsaasti hiilidioksidia. Viskoosibambu on antistaattista ja pehmeää, ja siksi miellyttävää käytössä. Se saattaa kuitenkin nukkaantua hieman. Viskoosibambu on allergisoimaton, hengittävä ja biologisesti hajoava. Mikä parasta, se ei tiskirättikäytössä ala helposti haiskahtaa! Käyttämämme bambu on viljeltyä (Aasiassa), eikä siksi pois minkään eläimen ruokalistalta.

Hamppupuuvillainen joustofrotee

Hamppu on vanha purjeiden, köysien ja muiden kosteudenkestoa vaativien tekstiilien materiaali. Se kestää hyvin mikrobeja ja kuivuu melko nopeasti. Siksipä se soveltuukin hyvin myös tiskirättikäyttöön. Hamppu on erittäin ekologinen kasvatettava, ja sen kasvattaminen kuitukäyttöön onkin alkanut jälleen yleistyä. Hamppuisessa tiskirätissämme käytettävä hamppu on eurooppalaista alkuperää. Sen höysteenä on puuvillaa vaihtelevasti Keski-Aasian tai Lähi-Idän alueelta ja kestävyyttä tuomassa pieni määrä polyesteria.

Tencel

Tencel on kauppanimi Euroopassa valmistetulle lyocell-kuidulle. Kuitu valmistetaan vastuullisen metsäteollisuuden selluloosasta, eli puusta. Tencel-lanka valmistetaan samaan tapaan kuin viskoosi, mutta ympäristöystävällisemmin. Kemikaaleja käytetään vähemmän, ja ne joko kierrätetään (suurin osa) tai puhdistetaan. Myös energiaa kuluu vähemmän kuin viskoosin valmistuksessa. Vettä materiaalin tuotannossa kuluu kymmeniä kertoja vähemmän kuin puuvillan tuotannossa. Käyttämämme tencel-kangas on valmistettu 100 % tencelistä, eikä siis sisällä lainkaan esimerkiksi polyesteria.

Puuvilla-pellava

Keittiöpyyhekankaamme on ns. ”puolipellavaa”, eli kangasta joka on loimen suuntaan puuvillaa ja kuteen suuntaan pellavaa. Tällöin kankaassa yhdistyvät kummankin materiaalin hyvät ominaisuudet. Puolipellavainen kangas on kevyttä ja ilmavaa, erittäin imukykyistä ja melko nukkaamatonta. Käyttämämme kangas on kudottu Euroopan vanhoilla pellavaseuduilla Itä-Euroopassa. Pellavan viljely ei vaadi paljon torjunta-aineita, keinokastelua eikä lannoitteita. Lisäksi se on erittäin kestävä kuitu. Näistä syistä pellava onkin ekologinen materiaali.

kierti-materiaalit

Polyesteri tuotteissamme

Maailmassa on juuri nyt herätty voimakkaasti mikromuoviongelmaan. Mikromuovit ovat pieniä, alle 5 mm kokoisia muovipartikkeleita. Suurin mikromuovin lähde meillä on liikenne (mm. auton renkaiden kuluminen). Tekstiilipuolella suurimmiksi mikromuovin lähteiksi on todettu tekniset urheiluvaatteet, softshell-tyyppiset ulkoiluvaatteet ja fleece.

Kiertin bambuisissa ja hamppuisissa tuotteissa pehmeiden materiaalien kestävyyttä joustavassa neuloskankaassa on parannettu polyesterilisällä. Polyesteri on tuotteessa neuloksen pohjassa, nurjalla puolella, pitkäkuituisena ja jää bambuisessa tiskirätissä valmiin tuotteen sisälle. Tästä johtuen sen kuitujen irtoaminen pesuveteen on todennäköisesti vähäistä. Hamppuisessa tiskirätissä polyesteri jää esille, mutta siinä sen määrä on myös pienempi: 13 %.

Tencel-tiskirättimme ei sisällä lainkaan polyesteria, vaan se on valmistettu 100% puusta.