Usein kysytyt kysymykset

Tämä riippuu paljon siitä, kuinka monta tiskirättiä taloudessa on ”kierrossa”. Yksi koko ajan käytössä oleva kestää luonnollisesti vähemmän aikaa, kuin jos rättejä kiertää pesussa useampi. Olemme saaneet asiakaspalautetta jopa seitsemän vuotta jatkuvassa käytössä olleista tuotteista. Toki tiskirätti on kovassa käytössä oleva tekstiili, ja sen ulkonäkö kärsii ajan myötä. Käyttökelpoisena tiskirättimme säilyvät kuitenkin useita vuosia. Ja kun tiskirätti ei enää ole edustuskelpoinen keittiössä, voi sen aina siirtää ”likaisempiin” hommiin vessaan tai vaikka autotalliin.
Hamppuinen tiskirätti on bambuista karheampi, hankausliinamainen. Bambuinen taas on pehmeä ja soveltuu käytettäväksi myös kaikkeen muuhunkin siivoukseen – kuten pölyjen pyyhintään.
Kaikkia tiskirättejämme ja siivousliinojamme voi pestä kuudessakymmenessä asteessa. Huuhteluaineen käyttö ei ole kiellettyä, mutta se heikentää tuotteen imutehoa. Kuivaaminen kuivausrummussa voi kutistaa tuotteita.
Tuote kannattaa pestä ennen käyttöä, jotta mahdollisesti jäljellä oleva irtoväri poistuu tuotteesta. Ensimmäinen pesu kannattaa tehdä samanvärisen pyykin seassa. Tämän jälkeen väriä ei enää irtoa. Myöskin tuotteiden imuteho paranee alussa huimasti jokaisen pesun myötä.
Tämä on puhtaasti makuasia ja riippuu myös käytöstä. Jotkut ottavat puhtaan tiskirätin käyttöön päivittäin, joidenkin mielestä tiskirätti on vielä aivan raikas monen viikonkin jälkeen. Hyvä nyrkkisääntö on ehkä pesu noin viikon välein, varsinkin jos rätti on kovassa käytössä.
Tiskirättimme ovat kangasta, ja niihin voi jäädä tahroja aivan kuten muuhunkin kankaaseen. Pahimpia tahrojen aiheuttajia keittiössä ovat varmaankin marjat ja esimerkiksi rasvainen tomaattikastike. Apuna voi käyttää tahranpoistoainetta ja rasvaisille tahroille tiskiainetta. Valkoinen väri on tahroille alttein, värillisellä pohjalla ne eivät juurikaan näy.
Hamppuinen tiskirätti kuivuu muutamassa tunnissa. Bambuinen tiskirätti on hamppuista hieman paksumpi ja imukykyisempi, ja kuivuu siksi hitaammin. Väännä rätti kunnolla ja laita ilmavasti kuivumaan.
Jos rätti on ollut jo pitkään käytössä, laita se pyykkiin ja ota puhdas tilalle. Jos rätti on ollut vasta vähän aikaa käytössä, muista että huuhteleminen viimeiseksi kylmällä vedellä, ja ilmava kuivatus ovat tärkeitä. Jos sinulla ei ole montaa tiskirättiä, tai et pese kuudenkympin pyykkiä usein, voit ”pikafreesata” rättisi. Keitä vettä kattilassa tai vedenkeittimessä (tai käytä vaikkapa teeveden loput), laita rätti lavuaariin ja kaada muutaman asteen verran jäähtynyt vesi rätin päälle. Huuhtele sitten kylmällä vedellä ja kuivata ilmavasti.
Kaikki tuotteemme painetaan, värjätään ja ommellaan Suomessa. Bambuisten tuotteiden kohdalla myös materiaali valmistetaan Suomessa, vaikka lanka tuleekin Aasiasta. Hamppukankaan kohdalla noin puolet käyttämistämme eristä ovat kotimaassa valmistettuja. Puuvilla-pellavamme tulee Itä-Euroopasta.